de Wereld is Plat

… zei de elektrotechnicus en hij bleef werken aan zijn 2D-bedradingsschema’s op de monitor voor hem.

Vreemd … dacht ik … de mannen van de werktuigbouw vertelden me zojuist dat de wereld 3-dimensionaal was toen ze mij hun CAD-modellen lieten zien. Hoe kan dat nou?

“Nou … vroeger gebruikten we ook 2D-tekeningen.” legde de mechanische man uit. “Dat komt omdat veel gereedschappen die we gebruikten slechts in één vlak tegelijk konden werken.” Inderdaad, het maken van een snede met een zaag of groef met een beitel is een 2-dimensionale bewerking. Maar omdat het gebruik van CNC-gestuurde meerassige machines, en meer recent ook 3D-printers, intussen gemeengoed zijn geworden, heeft de werktuigbouwkundige een 3D-engineeringtool nodig om hier het maximale uit te halen. En …

het is gewoon logisch: een 3D-wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt-model is altijd intuïtiever voor ons mensen dan een 2D-abstractie van het eindproduct.

In tegenstelling tot de bewerking van mechanische onderdelen, wordt de assemblage van een schakelkast nog grotendeels met de hand gedaan. Het bedradingsschema toont hoe de draden de elektrische componenten verbinden. Een lay-out laat zien hoe deze componenten op de montageplaat moeten worden gepositioneerd. De hardware engineer is meer gericht op (elektrische) energieverdeling dan op fysieke vorm en afmeting. Immers, de mensen in de paneelbouw-werkplaats zullen wel uitzoeken hoe het allemaal in elkaar past … of niet.

Dus, op een bepaalde manier, is het wel logisch wanneer elektrotechnici beweren dat de wereld plat is: het is een perspectief dat aan hun behoeften voldoet. Aan de andere kant … dit is de 21ste eeuw !! 3D is overal om ons heen (tv, bioscoop, printers, engineeringstools), waarom zou je het niet gebruiken? Wat als … een elektrotechnisch ingenieur gewoon een 3D-kast op zijn werkstation zou gaan ‘bouwen’ en 2D-tekeningen, bedradingsschema’s o.a. zou genereren … gebaseerd op dat 3D-model ??

Terwijl ik daarover nadacht, haalde ik een kopje koffie uit de machine en vertelde de software-ingenieur naast me over deze 2D-elektrische ingenieurs. Hij staarde naar me en zei: “Twee dimensies? Ben je gek geworden ??? Het is een binaire wereld! Eén en nul. Aan en uit. En ik word er soms al gek van! Eén dimensie is meer dan genoeg om mij in de problemen !! ”

En toen ging hij naar een afspraak met zijn volgende dead-line, met een gebrek aan tijd en goede ideeën …