De kunst van (efficiënte) engineering

Engineering is een mooi vak, bijna een kunst wat mij betreft. Engineers combineren technische kennis met creativiteit. Techniek de mens laten dienen, da’s mooi werk. Een machine ontwerpen en tot leven brengen en fine-tunen zodat ‘ie ook die laatste tienden van procenten productie-efficiëntie haalt. Dat is en blijft een uitdaging waar iedere techneut zijn kick uit haalt. Een samenspel tussen verschillende technische disciplines waarin de kleinste details moeten kloppen. Ik heb dat zelf vaak genoeg mogen ervaren.

Maar nu de minder romantische kant: er zijn te weinig engineers, te veel werk, de planning is altijd te optimistisch en te krap. En, misschien wel het ergste, er wordt niet altijd efficiënt gewerkt. Foutjes stapelen zich op tot grote fouten en soms dezelfde als de vorige keer. Dit gaat gepaard met uitlopende planning, oplopende kosten, teleurstellende kwaliteit. Kortom; met een hoop ergernis. Ook dat heb ik zelf vaak genoeg mogen ervaren.

Oefening baart kunst, dus herhalen totdat je hele bedrijf het kunstje kent. Dan komt het de volgende keer vast goed. Maar ontwikkelingen gaan snel en dat geldt ook voor de klant: de volgende machine is niet dezelfde als de vorige. Hoe vind je de balans tussen standaard en special? Hoe richt je je engineering daar voor in? Kan je engineering net zo LEAN maken als de productielijn waarvoor je de machines ontwerpt, bouwt en levert?

Met dit soort vraagstukken (zie dit filmpje) houd ik mij al meer dan 10 jaar bezig. Daarbij komen de 10 jaren die daaraan voorafgingen als engineer in de industriële automatisering, goed van pas.

Engineering efficiënter maken klinkt eng, “Het vakmanschap gaat verloren!!!”, maar dat is het toch niet. Slimme mensen dom werk laten doen is een verspilling van denkkracht en creativiteit.

Een andere, efficiëntere manier van engineering zorgt voor meer innovatiekracht. En, belangrijker nog, meer lol!

Als je op zoek bent naar ideeën om bovenstaande uitdagingen op te pakken, dan moeten we zeker eens om tafel.