de Toekomst van de Hardware Engineer, deel 2
“Heb jij nog een tekenaar voor mij?” vroeg de projectleider in het wekelijkse planning overleg. Ik had sinds vorige week, naast de groep software engineers, ook de hardware engineers onder mijn hoede gekregen. “Tekenaars??? Nee, die heb ik niet!” was een antwoord dat enige uitleg nodig had.
Code-kloppers hadden we ook niet. Die noemden we software engineers. En tekenen? Dat kunnen de meeste mensen zelf wel. “Ik heb wel hardware engineers!” Maar wat is dat eigenlijk?
Een hardware engineer is een elektrotechnisch engineer welke werkzaam is in een omgeving waar ook software engineers zijn. Deze combinatie komt voor in het vakgebied besturingstechniek, technische automatisering, industriële automatisering of hoe je het maar wilt noemen. Dit kom je tegen in bedrijven die bv. gebouwbeheersystemen, HVAC-installaties, productiemachines, logistieke transportsystemen, waterzuiveringen, robot-toepassingen e.d. maken.
In sommige bedrijven hoor je nog de term ’tekenkamer’, waarmee dan de kantoorruimte wordt bedoeld die tegenwoordig gevuld is met computers met 2 of 3 breedbeeldschermen met de bijbehorende, peinzende, fronsende en achter de oren krabbende …. tekenaar???? … of toch engineer?
Zolang de termen ’tekenkamer’ en ’tekenaar’ nog worden gebruikt binnen een bedrijf, zullen de betreffende personen zichzelf ook als tekenaar blijven zien en overeenkomstig zo gedragen. Meestal doet men zichzelf daarmee behoorlijk tekort.
Een engineer is, in mijn ogen, een creatieve technicus die een technische oplossing bedenkt voor een praktisch probleem. De oplossing is een technisch ontwerp met een dusdanig detail-niveau dat het ook daadwerkelijk gebouwd kan worden.
Dat die oplossing in de vorm van een 2D-tekening, 3D CAD ontwerp of een letterbrij aan computercode wordt gepresenteerd, maakt van een engineer geen (CAD) tekenaar of codeklopper.
Hoewel… de meeste hardware engineers zien ‘het tekenpakket‘ toch wel als het eindproduct van hun bijdrage aan de te bouwen machine of installatie. Iemand anders gaat het bouwen, testen en in bedrijf stellen.
Tegen de tijd dat de machine/installatie daadwerkelijk functioneel iets gaat doen, is de hardware engineer al met het volgende project aan het ’tekenen’. Hooguit ziet hij nog wat revisies terug komen; correcties op de tekeningen. Hoewel deze ook wel door een junior … ’tekenaar’ wordt verwerkt, daarmee de oorspronkelijke ontwerper de kans ontnemend wat te leren.
De hardware engineer heeft eigenlijk een bijzondere positie in de hele ontwerpketen. Hij/zij is, zonder dat men dat door heeft, de intermediair tussen de disciplines werktuigbouwkunde en software. Zijn elektrotechnische ontwerp is de lijm tussen mechanica en software. Dat biedt mogelijkheden. Dat zou een spilfunctie kunnen zijn. De centrale middenvelder. De spelverdeler. De controls engineer. Of system engineer. Kortom: je kan veel meer zijn dan enkel een tekenaar!
In deel III gaan we het hebben over de toekomst van de hardware engineer!
Mocht je deel I gemist hebben, klik dan hier.
P.S. het heeft nog bijna een jaar geduurd voordat de vraag om ’tekenaars’ verstomd was en men om een hardware engineer vroeg…