de Kunst van Engineering
Ik hou van technologie, echt waar. Maar ik aanbid het niet. Het is gewoon de manier waarop de mensheid zich onderscheidt van de rest van de bewoners van deze planeet. Onze soort heeft gereedschappen gemaakt sinds … nou ja sinds we onze soort als mensen begonnen te identificeren; homo habilis, wat vrij vertaald de … ‘klusjesman’ betekent 🙂
En we zijn daar nooit mee gestopt. De menselijke soort is geëvolueerd, net als de gereedschappen die we hebben gemaakt. We maken zelfs gereedschap … om gereedschap te maken en al het andere dat we kunnen bedenken en nodig denken te hebben. We zijn eigenlijk ‘homo ingenerare’ (zie foto hierboven)!
Hoe kan iemand niet van technologie houden?
Moderne gereedschappen zijn vaak complexe machines, abstracte data-structuren, enorme constructies en infrastructuren die zich buiten de horizon uitstrekken. Het is best indrukwekkend, deze meesterwerken van moderne techniek.
Meesterwerken gemaakt door kunstenaars; de ingenieurs. Een speciaal soort mensen dat creativiteit combineert met wetenschap om de natuur uit te dagen en beetje bij beetje de grens van wat normaal is te verleggen.
Hoe we vandaag leven, was een eeuw geleden nog sciencefiction.
Engineering als kunst, de ingenieurs als kunstenaars. Nou … als dat het geval is, waarom zijn dan zoveel ingenieurs bezig met het maken van reproducties? Zichzelf degraderen tot kopiisten. Wat is er met de kunstenaar binnenin hun gebeurd?
De kunst van engineering ligt niet in het steeds opnieuw reproduceren van dezelfde oplossing, maar in het vinden van een slimmere oplossing, het vinden van een beter hulpmiddel, het maken van nieuwe fouten in plaats van het herhalen van de oude, het leren van nieuwe manieren in plaats van te bevestigen wat je al weet.
Als je een ingenieur bent en vastzit in dagelijkse uitdagingen om ‘het werk gedaan te krijgen’, leun dan even achterover en bedenk wat er ‘beter’, maar belangrijker nog, hoe het ‘anders’ kan worden gedaan. ‘Want je kunt geen verandering verwachten als je dezelfde dingen blijft doen …’
Klik hier voor inspiratie!