the Artificial Engineer

Jaren geleden werkte ik aan een project waarbij een nieuw transportsysteem grote bakvormen met cake (200×60 cm) automatisch uit een oven op een transportbaan moest lossen.

Jarenlang werd het werk gedaan door twee mannen die naast de brullende, hete ovenmond stonden, de hete bakvorm met vuurvaste handschoenen oppakten en met een klap omdraaiden om de cake te lossen. En dat dan iedere 10 seconden!

Er zijn veel redenen om een ​​dergelijke taak te automatiseren en je zou denken dat de cakebakkers liever hun tijd anders zouden willen doorbrengen. Maar ik had me vergist.

Deze mannen vonden het een behoorlijk leuke baan! En als je het eenmaal onder de knie had, was er zelfs nog tijd over om met je collega aan de andere kant van het blik te kletsen. .

Zoveel mensen vinden plezier en eer in hun werk waar anderen misschien denken: “Er moet een slimmere, efficiëntere manier zijn?”.

In de komende decennia bevinden ingenieurs zich in dezelfde positie als de ambachtslieden die ze de afgelopen decennia overbodig hebben gemaakt door hun taken te automatiseren.

Dat is een enge gedachte! Hetzelfde gevoel dat al deze productiemedewerkers hadden toen een nieuwe machine naar binnen werd gerold die hun werk beter en sneller zou doen …

“Onzin! Mijn werk kan niet door een machine worden gedaan.”

En dat is een reactie die je hoort van zowel de productiearbeider als de kenniswerker.

Je kunt echter niet voorbijgaan aan een aantal trends die al decennia aan de gang zijn :

  • automatisering (sinds eeuwen)
  • digitalisering (sinds decennia)
  • rekenkracht neemt exponentieel toe (wet van Moore)

Mede vanwege deze trends is kunstmatige intelligentie niet langer iets uit sciencefictionverhalen. De hoogte van uw verzekeringspremie wordt bepaald door een kennissysteem. IBM’s Watson is nog veel krachtiger … en beschikbaar in de Cloud!

Net als de productiearbeider kan de kennisarbeider deze trends niet ontkennen: zelfs zijn werk zal op de lange termijn worden geautomatiseerd.

“Maar dan zal de kennis verdwijnen!” roept de productie- en kenniswerker tegelijk uit.

Nou nee: kennis verschuift. Van hoofd en handen van mensen naar machines, software en systemen. ‘Kennis behouden‘ klinkt niet alleen beter, maar is het ook!

Als er iets te leren valt uit al die jaren van (productie) automatisering, is het dat het uiteindelijk geen banen kost, maar meer welvaart oplevert. De cakebakkers vanaf het begin van dit verhaal vonden ander werk. Werk waarin hun vaardigheden op een nieuwe manier werden gebruikt. Werk waar ze goed in zijn, werk dat ze leuk vinden, werk waar ze nieuwe vaardigheden hebben geleerd!

En de Artificial Engineer? Het wordt je nieuwe collega!

Kom meer te weten? iDea Knowledge Based Engineering.